17. ročník pochodu Cestou kocoura Mikeše

Vážení příznivci turistiky v pohádkovém regionu mezi Prahou a Sázavou.

V sobotu 8. června 2024 odstartuje už 17. ročník oblíbeného turistického Pochodu Cestou kocoura Mikeše. Podobně jako vloni budou starty fakticky tři – z Hrusic, tedy po celé trase Cesty kocoura Mikeše dlouhé 25 kilometrů, ze Struhařova na 15 kilometrů a od Říčanské hájovny na 10 kilometrů. Na trase čekají nejen informační tabule s příběhy ze života slavného kocourka, ale také zábavné úkoly a zajímavé možnosti občerstvení.

„Pochod Cestou kocoura Mikeše se půjde už podruhé po prodloužené trase, kterou v roce 2023 doplnily žulové milníky se směrovkami, obnovy se dočkaly i informační tabule. V cíli navíc čeká sám kocour Mikeš, tedy jeho dřevěná socha, která byla odhalena před rokem, u příležitosti prodloužení trasy do Mukařova,“ říká Kateřina Čadilová, manažerka svazku obcí Ladův kraj, který je hlavním organizátorem pochodu, ve spolupráci s obcemi na trase – Hrusicemi, Mnichovicemi, Struhařovem, Klokočnou, Tehovem, Světicemi a Mukařovem. Dálkový pochod navíc doplňuje i minipochod Pohádkové Hrusice, při kterém jsou zejména děti zvány na pohádkovou naučnou stezku přímo v Hrusicích. A když v závěru splní několik pohybových úkolů, dostanou zaslouženou odměnu.

Starty všech úseků jsou časově omezené, v 9.00–9.30 hodin se startuje v Hrusicích, v 11.00–11.30 hodin ve Struhařově a ve 13.00–13.30 hodin u Říčanské hájovny. Všichni, kdo dorazí do cíle, se mohou těšit na turistickou vizitku a pamětní minci. A pokud by se to náhodou někomu nepodařilo, s Mikešovým pasem může putování dokončit v libovolném termínu. V den pochodu ale budou navíc na několika místech připraveny zábavné úkoly pro děti, dospělé pak asi potěší, že trasu lemují vyhlášené restaurace a další občerstvovací zařízení. Pouze poslední úsek mezi Světicemi a Mukařovem vede prakticky celý lesem, zato ale nabízí přírodní a sportovní zážitky, jako je například lesní posilovna, romantické údolí Rokytky, nebo revitalizované Babické rybníky na Výmole.

V Mukařově pak čeká nejen zajímavý kostel, u nějž prý bydlela babička, které Mikeš vlezl do nůše, když ho bolely nožky, ale také poslední příhoda kocoura Mikeše v Ladově kraji. Při ní se málem utopil v bouřkovém přívalu a nebýt Marušky Kludské, která se ho ujala, kdo ví, jak by to s ním dopadlo. Mikeš bouřku naštěstí nejen přežil, ale u cirkusu pak dokonce přišel ke slávě a bohatství. Ale to je už jiný příběh.

Na start pochodu se lze nejlépe dopravit hromadnou dopravou (linkovým autobusem od vlaku ve Stránčicích), nebo speciálním autobusem, který pojede ráno po trase pochodu, tj. z Mukařova až do Hrusic. Stejně tak odpoledne se bude možné do Hrusice zase vrátit, anebo využít autobusového spojení z Mukařova na Prahu.

Podrobné informace najdete na webu Ladova kraje:

https://www.laduv-kraj.cz/pochod-cestou-kocoura-mikese

_______________________________________________________________________________________

O Ladově kraji

Ladův kraj je svazek 25 obcí v pohádkovém regionu mezi Prahou a Sázavou. Jeho srdcem jsou Hrusice, rodiště slavného malíře a spisovatele, který v krajině svého dětství čerpal celoživotní inspiraci. Ladův kraj podporuje udržitelný cestovní ruch, zejména turistické trasy a cyklotrasy, pomáhá místním spolkům s pořádáním kulturních akcí a rozvíjí spolupráci mezi členskými obcemi. Je také pořadatelem dálkových pochodů Krajinou barona Ringhoffera a Cestou kocoura Mikeše.