Beznohá ještěrka ve Svojeticích

Kdo to ví odpoví, odpoví mi na hádanku:
Plazí se jako had, ale had to není. Kabátek, co nosí, nesvlékne si hned, jeho barvu nevidí, ale co kde šustne dobře uslyší a na každého zamrká…

Kdo z vás uhodl, že je to Slepýš křehký? A kdo ví, že žije i v naší obci?

Při kontrole jednoho z obecních pozemků z důvodu nahlášené skládky, byl zahlédnut Slepýš křehký (Anguis fragilis). Tato beznohá ještěrka patří v ČR mezi silně ohrožené druhy a je chráněna zákonem.

Slepýš křehký dorůstá obvykle délky 30 cm, maximálně do 45 cm. Má malou, poměrně vysokou hlavu, která je tupě zakončená. Od protáhlého trupu je téměř neoddělená. Po celé délce hřbetu se táhnou dva pruhy větších šupin. Je zbarven nenápadně hnědě, s jedním až třemi tmavými pruhy. Samice mívají modročerné břicho, samic mívají břicho spíše břidlicově šedé, často se žlutavou kresbou. Slepýš se pohybuje plazením jako had, ale je méně mrštný.

V ČR se běžně vyskytuje v lesích na pasekách, v křovinatých stráních i na loukách. Slepýš zůstává na stejném místě, svému stanovišti je věrný. Žije skrytě, přes den se ukrývá třeba pod kameny, listím nebo v pařezech. Můžete ho nalézt i ve svém kompostu. Aktivní je od konce března do října. Ven vylézá většinou až za soumraku a v noci loví. Potravou slepýšů jsou např. žížaly, slimáci, členovci, larvy, červi nebo pavouci.

Slepýš má mnoho nepřátel, běžně se stává kořistí lišek, divokých prasat, kun a ježků. Z ptáků si na něm pochutnávají nejen volavky a čápi, ale i dravci, mláďata jsou častou obětí zmijí a ropuch. V případě nebezpečí slepýš může odlomit část ocasu, který sebou ještě nějakou chvíli mrská a tím odvádí pozornost predátora od slepýše. Slepýši ocas po čase vyroste nový.

Pokud máte tuto beznohou ještěrku ve svém okolí, chraňte ji. Není nebezpečná a také vám pomáhá likvidovat slimáky.

foto: Jiří Šídlo, ČSOP Svojetice